Notice to passengers: Due to temporary grounding of Boeing 737 MAX fleet, flights are operated by different aircraft types. We apologize should any flight delay or cancellation rarely occure. To check your actual flight schedule, please login to Booking Management in My Flights section.

Cookies

Zasady korzystania z plików cookies

Głównym menedżerem danych osobowych jest spółka:

Smartwings, a.s., IČ: 256 63 135, z siedzibą: Praha, K Letišti 1068/30, kod pocztowy: 16008 (zwana dalej „SW CZ“)

dane kontaktowe: law@smartwings.com

Inspektor ochrony danych osobowych: KUBEČKA & PROKOP, advokátní kancelář s.r.o., dpo@smartwings.com

Zanim przekażemy inne niezbędne informacje, zwróć uwagę na to, w jaki sposób możesz odmówić używania plików cookie w przeglądarce:

Korzystanie z plików cookie, aby skonfigurować za pomocą przeglądarki internetowej. Większość przeglądarek automatycznie akceptuje te pliki domyślnie. Aby uzyskać instrukcje, zapoznaj się z plikiem pomocy przeglądarki i postępuj zgodnie z instrukcjami, aby odrzucić lub skonfigurować tylko niektóre pliki cookie. Jeśli chcesz, przeglądarkę możesz ustawić w ten sposób, aby ostrzegała Cię, jeśli jest wysyłany plik cookie. W ustawieniach przeglądarki masz również opcję ręcznego usuwania, blokowania lub całkowitego wyłączania poszczególnych plików cookie lub blokowania lub zezwalania tylko na pojedyncze witryny. Należy pamiętać, że przy wyłączonych cookies wygoda procesu zakupu może zostać znacznie ograniczona.

Dalsze informacje ogólne:

SW CZ jest spółką handlową prawa czeskiego, która założyła na Słowacji swoją spółkę zależną Smartwings Slovakia, s.r.o., z siedzibą Ivanská cesta 30/B, Bratislava 821 04, z siedzibą Ivanská cesta 30/B, Bratislava 821 04 (zwaną dalej „SW SK“), na Węgrzech założyła swoją spółkę zależną Smartwings Hungary Kft., z siedzibą Wesselényi u. 16/A, Budapest, 1077, Hungary (zwaną dalej „SW HU“), w Polsce założyła swoją spółkę zależną Smartwings Poland Sp. z o.o., z siedzibą ul. Gordona Bennetta 2B, Warszawa, 02-159, Poland (zwaną dalej „SW PL“) a w Niemczech założyła swoją spółkę zależną Smartwings Germany Gmbh, z siedzibą Theatinerstraße 23, 80333 München, Germany (zwaną dalej „SW DE“) (wszystkie wspólnie zwane dalej „SW“).

Wszystkie te spółki korzystają ze wspólnej strony internetowej www.smartwings.com – ale istotną różnicą jest to, że spółka SW CZ świadczy usługi w zakresie pasażerów w lotnictwie cywilnym bezpośrednio w postaci regularnego transportu a spółki SW SK, SW PL, SW HU, SW DE świadczą usługi lotnicze głównie poprzez biura podróży w formie lotów czarterowych. Większość osób odwiedzających stronę internetową, które są podmiotami danych wg RODO, powinna być zatem klientami SW CZ i dlatego w ramach tych spółek SW CZ jest głównym administratorem. Wraz z pozostałymi wymienionymi spółkami wszyscy są wspólnymi administratorami. Wspólne administrowanie plikami cookie wynika z przyczyn ekonomicznych – jest uproszczeniem administracyjnym.

Czym są pliki cookie - jaki jest cel ich gromadzenia?

W celu poprawy poziomu świadczonych usług nasze strony korzystają z plików cookie. Pliki cookie to małe pliki tekstowe, które Twoja przeglądarka internetowa zapisuje na żądanie strony internetowej i są powszechnie stosowane do rozróżnienia poszczególnych użytkowników. W rezultacie będą wiedzieć, które strony już odwiedziłeś, czy masz coś w koszyku lub czy jesteś zalogowany. Jednakże na podstawie tych informacji osoba użytkownika nie jest możliwa do zidentyfikowania. Pliki cookie pomagają, na przykład:

  • przy prawidłowym funkcjonowaniu naszych stron, aby ukończyć w najłatwiejszy sposób proces zakupu;
  • ułatwiają też przechowywanie ustawień sklepu, gdy wrócisz, pomagają przy logowaniu lub przypominają ofertę, również na powierzchniach reklamowych innych stron.
  • przy zapamiętywaniu danych logowania, dzięki czemu nie musisz ich wpisywać za każdym razem;
  • przy prawidłowym funkcjonowaniu, aby na przykład nie znikła zawartość Twojego koszyka lub kiedy nadal jesteś zalogowany;
  • określaniu, które witryny i funkcje użytkownicy używają najczęściej; w oparciu o to, możemy najlepiej dostosować naszą ofertę do twoich wymagań;
  • pomagają nam ustalić, które reklamy są najczęściej przeglądane przez klientów, dzięki czemu możemy zoptymalizować ofertę dla klientów i dotrzeć do nich na powierzchniach reklamowych, w ten sposób, aby podczas przeglądania stron internetowych nie wyświetlała się ta sama reklama, ewentualnie aby nie wyświetlała się reklama towaru, którym nie są zainteresowani.

Więcej informacji na temat plików cookie można znaleźć na przykład tutaj

Z jakich plików cookie korzystamy?

Używane na naszych stronach pliki cookie można podzielić w zależności od czasu ważności a zależnie od celu z punktu widzenia ważności są wykorzystywane dwa typy. Tymczasowe, tzw. „session cookie“ które są używane podczas Twojej wizyty i są wygaszane po kilku minutach po opuszczeniu stron, oraz stałe tzw. „persistent cookie“, które są zachowywane w Twoim urządzeniu znacznie dłużej, zazwyczaj do momentu ich usunięcia przez użytkownika.

Z punktu widzenia zadań spełnianych przez poszczególne pliki cookie, dzielą się one w zależności od funkcji:

  • konwersyjne, to pliki służące do analizy efektywności reklamy i kanałów sprzedaży
  • śledzące, w  połączeniu z konwersyjnymi plikami cookie pomagają analizować efektywność różnych kanałów sprzedaży, w zasadzie pomagają optymalizować ofertę
  • remarketingowe, stosowane są do personalizacji treści reklam i ich właściwego dostosowania
  • analityczne, to pliki, które gromadzą informacje o tym, w jaki sposób użytkownicy korzystają z witryn internetowych, informacje te następnie umożliwiają poprawę atrakcyjności i optymalizację treści witryn internetowych
  • esencjonalne lub tzw. kluczowe lub funkcjonalne, to pliki konieczne do działania witryn internetowych.

Niektóre pliki cookie mogą gromadzić informacje, które są następnie wykorzystywane przez strony trzecie i które na przykład bezpośrednio wspierają naszą działalność reklamową (tzw. "pliki cookie stron trzecich"). Jednak według tych danych nie można Cię zidentyfikować.

Jaki jest tytuł prawny przetwarzania plików cookie?

Pliki cookies są przetwarzane na podstawie naszego uzasadnionego interesu związanego z poprawą jakości naszych stron internetowych, w celach analitycznych i dla personalizacja przekazów reklamowych, również w przypadku SW CZ, SW SK, SW PL i SW DE. W przypadku prawodawstwa węgierskiego otrzymaliśmy zalecenia dotyczące przetwarzania plików cookie służących do personalizacji reklam wyłącznie na podstawie tytułu prawnego na podstawie Twojej zgody. Dlatego też, jeśli jesteś gościem na naszej stronie, kiedy będzie analizowana Twoja lokalizacja na Węgrzech – będziemy przetwarzać dane cookies wyłącznie na podstawie Twojej zgody, a mianowicie przez okres, dopóki nie wycofasz tej zgody, lub nie zakażesz cookies w swojej przeglądarce. W każdym razie pliki cookie będą przetwarzane dopóki ich nie zakażesz w swojej przeglądarce.

Kto jest odbiorcą danych osobowych?

Odbiorcą jesteśmy my. Niektóre pliki cookie mogą gromadzić informacje, które są następnie wykorzystywane przez strony trzecie i które na przykład bezpośrednio wspierają naszą działalność reklamową (tzw. "pliki cookie stron trzecich"). Jednak według tych danych nie można Cię zidentyfikować.

Jakie są Twoje prawa?

I. Prawo do otrzymania podstawowych informacji o procesie przetwarzania – jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię, kiedy uzyskamy dane osobowe, jeśli mamy je bezpośrednio od Ciebie oraz jeśli nie zostało to bezpośrednio uzyskane od Ciebie, najpóźniej w ciągu jednego miesiąca od uzyskania Twoich danych osobowych, lub w tej chwili , kiedy komunikacja ma miejsce, gdy dane osobowe są wykorzystywane do celów tej komunikacji, lub najpóźniej w przypadku pierwszego udostępnienia, jeśli będziemy je udostępniać stronie trzeciej.

II. prawo dostępu do danych osobowych – na podstawie Twojego wniosku mamy obowiązek Ci potwierdzić, że przetwarzamy Twoje dane osobowe i poinformować Cię zgodnie z RODO np. o celu, czasie przetwarzania, prawo do usunięcia itp. Jednocześnie dajemy Ci kopię przetwarzanych danych osobowych pod warunkiem, że, nie dojdzie do żadnej szkodliwej ingerencji w prawa i wolności innych osób.

III. prawo do poprawienia – jeśli mamy niedokładne dane osobowe, na Twój wniosek jesteśmy zobowiązani do ich poprawienia lub uzupełnienia.

IV. prawo do usunięcia – na podstawie Twojego wniosku mamy obowiązek usunięcia bez zbędnej zwłoki Twoich danych osobowych, zwłaszcza wtedy, gdy:

  • wycofałeś zgodę i nie mamy innego tytułu prawnego do przetwarzania,
  • danych osobowych nie potrzebujemy już do określonych celów, dla których zostały przetworzone,
  • przetwarzaliśmy dane osobowe bezprawnie,
  • spełnimy w ten sposób obowiązek prawny zgodnie z przepisami prawa,
  • sprzeciwisz się przetwarzaniu danych osobowych na podstawie uzasadnionych interesów i nie istnieją żadne przeważające uzasadnione powody,
  • sprzeciwisz się przetwarzaniu danych osobowych do celów marketingu bezpośredniego, w tym profilowania.

Również w przypadku, gdy zwrócisz się o usunięcie, nie jesteśmy zobowiązani do usunięcia danych osobowych, głównie ze względu na:

  • ustalenia, wykonywanie lub obronę roszczeń prawnych,
  • spełnienie obowiązków prawnych zgodnie z przepisami prawa,
  • wykonywanie prawa do wolności słowa i prawa do informacji.

V. prawo do ograniczenia przetwarzania – jesteśmy zobowiązani do ograniczenia przetwarzania Twoich danych osobowych, w przypadku, gdy:

  • podważysz ścisłość danych osobowych,
  • spółki grupy SW (wspólnie jako SW) przetwarzają dane osobowe nielegalnie, ale jednocześnie nie chcesz, aby spółki grupy je usunęły,
  • SW nie potrzebuje już danych osobowych do któregokolwiek z określonych celów, ale domagasz się od SW ich zachowania dla określenia, wykonania lub obrony roszczeń prawnych,
  • sprzeciwiłeś się przetwarzaniu danych osobowych na podstawie uzasadnionego interesu i czekasz na weryfikację, czy interesy SW przeważają nad Twoimi uzasadnionymi powodami.

W okresie, gdy jest ograniczone przetwarzanie danych osobowych SW może przetwarzać takie dane tylko zapisując je z wyjątkiem sytuacji, gdy dasz nam pozwolenie, lub dla określenia, wykonania lub obrony roszczeń prawnych, w celu ochrony praw innych osób fizycznych lub prawnych lub ze względu na ważny interes publiczny Unii lub jednego z państw członkowskich.

SW powiadomi Cię z wyprzedzeniem, jeśli wystąpi sytuacja, że ograniczenie przetwarzania zostanie anulowane.

VI. prawo do przenoszenia danych – jeśli dane osobowe są przetwarzane na podstawie zgody lub w ramach zawartej umowy a przetwarzanie przebiega w pełni automatycznie, można zwrócić się do SW o:

  • udostępnianie danych osobowych w formacie ustrukturyzowanym, powszechnie używanym i przeznaczonym do odczytu maszynowego,
  • przekazywanie takich danych bezpośrednio do innego administratora, jeżeli jest to technicznie możliwe.

VII. prawo do zgłoszenia sprzeciwu – jeśli przetwarzamy Twoje dane osobowe w uzasadnionym interesie lub profilujemy (co stanowi profilowanie – art. 9), możesz w dowolnym momencie wyrazić sprzeciw wobec takiego przetwarzania. następnie ograniczymy przetwarzanie, dopóki wszystko nie będzie jasne, a jeśli nie przedstawimy później poważnych uzasadnionych powodów przetwarzania, danych nie będziemy dalej przetwarzać. Jeśli wykorzystujemy dane do marketingu bezpośredniego, po złożeniu sprzeciwu przestaniemy przetwarzać Twoje dane osobowe.

VIII. prawo do ochrony ze strony władz państwowych – masz prawo skontaktować się z organem nadzorującym ochronę danych osobowych, którym jest: dla SW CZ: Úřad pro ochranu osobních údajů, z siedzibą Pplk. Sochora 27 170 00 Praha 7, web: https://www.uoou.cz/, telefon: stacjonarny: +420 234 665 111 (centrala), a mianowicie za pośrednictwem złożenia zażalenia. Poza tym masz prawo do zapewnienia ochrony prawnej. Zażalenie do organu nadzorczego i skargę do sądu można złożyć, jeżeli jesteś zdania, że twoje prawa chronione RODO zostały naruszone przez SW z powodu przetwarzania.

WYKONYWANIE PRAW WOBEC SW

Swoje prawa wobec SW możesz wykonać zwłaszcza elektronicznie, poprzez wysłanie e-maila na adres law@smartwings.com, lub za pośrednictwem poczty przesłanej pod adres Na bojišti 1473/18, Nové Město, 120 00 Praha 2, ewentualnie poczty przesłanej pod adres siedziby spółki SW SK, SW HU, SW DE. Jeśli skontaktujesz się z nami drogą elektroniczną, SW zareaguje także elektronicznie. Ale możesz zwrócić się o inny sposób komunikacji.

Twój wniosek przetworzymy i odpowiemy nań jak najszybciej, w zależności od wydajności i naszych możliwości, ponieważ zgodnie z RODO musimy odpowiedzieć w ciągu jednego miesiąca od otrzymania wniosku W razie potrzeby i biorąc pod uwagę złożoność i liczbę wniosków termin ten możemy przedłużyć o kolejne dwa miesiące. O każdym przedłużeniu poinformujemy Cię w ciągu jednego miesiąca od otrzymania wniosku wraz z podaniem powodów przedłużenia.

Jeśli będziemy mieli wątpliwości co do Twojej osoby, poprosimy Cię o podanie dodatkowych informacji niezbędnych do potwierdzenia Twojej tożsamości. Powodem jest ochrona Twoich danych, czyli aby uniknąć przekazywania danych osobowych osobie, która nie jest osobą, za którą się podszywa.

Wnioski są rozpatrywane bezpłatnie, ale są pewne wyjątki:

  • Twój wniosek jest nieuzasadniony,
  • Twój wniosek jest nieadekwatny,

Treść: